Historia

Seura on perustettu jalkapallon erikoisseuraksi 1924 ja on vanhin jalkapallo seura Pohjois- Suomessa. Jalkapallon lisäksi lajeina seurassa vuosien saatossa myös jääpallo ja jääkiekko, jossa KaPa menestyi hyvin 1960 – luvulla.

Seura pelasi jalkapallon SM- sarjassa 1953. 1950- luku oli ns. kultainen vuosikymmen. Kajaanilaisille tuli tutuksi useita hyviä pelaajia esim. Kinnusen veljekset Reino, Martti ja Mikko, Martti Löhönen, Pentti Mustonen jne.

Myös 1960-luvulla hyvä menestys jatkui. Tuolloin oli kaksi kertaa lähellä nousu SM-sarjaan. Nousun 1- divisioonaan syksyllä 1973 varmistanut ottelu Oulun Raatissa Kemin Intoa vastaan n. 3000 katsojan edessä, on monen mielestä KaPan historian ikimuistoisin.

Usea KaPan kasvatti on edustanut Suomea maajoukkue tasolla: poika- ja nuorten maajoukkueissa sekä A- ja B-maajoukkueissa. Heistä Olli Huttunen ja Ari Heikkinen kuuluivat vuosia A- maajoukkueen runkopelaajiin.
Seuran Historia- sivusto päivittyy aina ajoittain, kun tarvittavaa tietoa saadaan kokoon.

Lähteinä sivustolla on ollut: Väinö Tiainen, KaPan historia 1924- 1950, 25v; Kari Lappeteläinen, historiakokoelma 1994, KaPa- lehteen; Lauri Kiviniemi, Kainuun Liikunnan ja urheilun historia I- II, 1997-98. Kainuun Liikunta ry.; KaPa:n lehdet ja -arkisto