Kajaanin Palloilijat

Ajankohtaista

Nuoren pelaajan kehittyminen edustusjoukkueen pelaajaksi

16.12.2023

Pelaaja voi osoittaa taitonsa ja potentiaalinsa harjoituksissa sekä otteluissa, ja jos hän erottuu joukosta positiivisesti, hänelle saatetaan tarjota mahdollisuus edetä seuraavalle tasolle. Usein seuraava taso on aluejoukkuetoiminta, jossa pelaaja pääsee näyttämään kykynsä alueen parhaita pelaajia vastaan. Jälleen, tässä vaiheessa edustusjoukkueen valmentajat voivat huomata potentiaalin ja tarjota pelaajalle mahdollisuuden nousta edustusjoukkueen harjoituksiin. Tie edustusjoukkueen pelaajaksi ei kuitenkaan ole suora tai ennalta määritelty. Se vaatii jatkuvaa kehittymistä ja tapahtuu yleensä asteittain, kun pelaaja siirtyy eri tasoille ja kohtaa vaativampia vastustajia. Joillakin pelaajilla taito ja potentiaali voivat kehittyä hyvin nopeasti, ja he voivat edetä edustusjoukkueeseen jo nuorena. Toisilla kehitys voi olla hitaampaa, ja heitä kannustetaan jatkamaan harjoittelua ja kehittymistä ennen kuin he ovat valmiita edustusjoukkueeseen.

Keskeinen tekijä pelaajan kehittymisessä on myös pelaajan oma motivaatio ja sitoutuminen harjoitteluun. Edustusjoukkueen tasolle pääseminen vaatii usein paljon omistautumista ja kovaa työtä harjoittelun parissa. Tiellä edustusjoukkueen pelaajaksi olemisen on tärkeää myös muistaa, että pelkkä taito ei riitä. Pelaajan täytyy myös olla hyvä tiimipelaaja, omaksua joukkueen taktiikat ja kyky sopeutua erilaisiin pelitilanteisiin.

Lopuksi voidaan siis todeta, että tie nuoren pelaajan kehittymisestä edustusjoukkueen pelaajaksi riippuu monista tekijöistä, vaatii paljon työtä ja sitoutumista. Matka pitkä ja haastava, mutta oikeiden mahdollisuuksien ja valmennuksen avulla se on mahdollista.

Jouko Nurkkala
edustusjoukkueen päävalmentaja